Hírek az építőiparból

Follow Me on Twitter

Powered by Twitter Tools

Az ablakok feladata és működése

péntek, szeptember 24, 2010 @ 10:09 DU.
Szerző: admin

Az ablak feladatai használatuk módjából adódnak, amiben a megnövekedett igények, valamint a műszaki és a gyártástechnológiai fejlődés jelentős változásokat hozott. Az ablakok, feladatuk és működésük sokfélesége miatt alapvetően különböznek az épületszerkezetektől.

Alapfunkcióik a helyiség természetes megvilágítása, napfénnyel és friss levegővel való ellátása, a belső hőmérséklet megtartása, valamint az időjárás káros hatásai (szél, csapadék, hideg) és az egyéb környezeti hatások (por, zaj, szagok) elleni védelem. A felsoroltakon túl igen fontosak az esztétikai és pszichológiai szempontok is.

Az ablak formaelemmé vált, és a fal, ill. a homlokzat és a belső tér legfontosabb formai  alkotóelemeként egyre nagyobb szerepe van a belső és a külső téroptikai összekapcsolásában. A másodlagos funkciók közé tartozik az ablakszerkezetek tisztításának, ápolásának lehetősége, a biztonságos működtetés követelménye – normál használat mellett és vészhelyzetben egyaránt – természetesen minél hosszabb élettartam mellett.

Az egyes üvegfelületek nagyságának növekedésével e követelmények kielégítése megnehezül.  Az ablak elhelyezkedése a helyiséghez képest és magában a falszerkezetben nemcsak esztétikai  szempontból fontos, hanem alapvetően meghatározza a természetes megvilágítás minőségét és a szell őzést, de befolyásolja a helyiség berendezését és ezzel együtt annak használhatóságát is. A beépített ablak mellvédjének magasságától függ a fűtési berendezések elhelyezhetősége, a kialakítás módjától a redőnyök beépítésének lehetősége, rácsok felszerelhetősége stb.